Hans Plahn, längst till höger, har nu avslutat sin dansbandskarriär – pandemin en av orsakerna Foto: Peter Bergström/TT

Ludvikatrummis i stort dansband slutar: ”Det har varit hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Dansbandsbranschen har drabbats hårt under pandemin och dansbanorna har gapat tomma. I helgen gjorde trummisen Hans Plahn från Ludvika sin sista spelning efter många år på dansbanorna med ett av Sveriges största dansband, Casanovas.

– Det är klart att jag kommer sakna att spela men jag kommer inte att sakna allt resande. Kommer också sakna grabbarna i bandet, säger Hans Plahn.

Hans är inte den enda musikern som valt att hoppa av dansbandskarriären under pandemin. Nyligen har flera andra stora band som Blender och Sannex gått ut med att bandmedlemmar slutar.

– Det är svårt att hålla kvar musikerna i dessa tider, de måste ju ha in pengar. Då söker man andra jobb och kanske kommer på att det är rätt skönt att leva som en vanlig människa, säger Hans Plahn.

Ser fram mot semester

I 12 år har han spelat i Casanovas, ett av Sveriges största dansband. Men hans karriär startade redan 2006 i bandet Nova.

– Jag är 41 år i dag och har inte haft någon regelrätt semester i hela mitt liv så det ser jag fram mot.

Fast en hel del tid på vägarna kommer det ändå att bli. Nu kommer han nämligen att jobba som lastbilschaufför istället.

– Jag hade funderat ett tag på att hoppa av i och med att jag varit länge i branschen men när jag under pandemin mer eller mindre blev tvungen att ta ett annat jobb så upptäckte jag att det var skönt att leva ”Svensson-liv”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.