Här är de vanligaste felen vi gör på soptippen

Uppdaterad
Publicerad

Generellt sett har vi blivit bättre på att återvinna och sopsortera vårt skräp. Men det finns en del som vi gör fel, och skulle kunna göra bättre.

– Mycket slängs fortfarande i brännbart, säger Gunnar Ekström, driftchef Falu återvinning.

Kanske tänker många att ”allt brinner” och slänger saker i brännbart som skulle kunna sorteras separat för att återvinnas till nya produkter, istället för att brännas upp.

– Ja, så är det. Man får tänka på att om vi ska hushålla med resurserna, och om vi kan återvinna kartong och plast så att det går tillbaka till förpackningsindustrin, så tjänar vi på det. Det brännbara betalar vi för att få uppeldat, kan vi minska den mängden kan vi också hålla nere soptaxorna, säger Gunnar Ekström.

Starta klippet ovan för att höra Gunnar Ekström om felen vi gör när vi sopsorterar och vad vi kan göra bättre – för att öka materialåtervinningen och minska mängden brännbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.