ABB i Ludvika. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Här är Hitachi ABB:s nya stororder – kommer säkra jobben i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Hitachi ABB Power Grids, som bland annat har anläggningar i Ludvika, har tagit hem en ny stor HVDC-order för att länka Shetlandsöarna till Storbritanniens elnät. Enligt företaget kommer ordern innebära att Ludvika fortsatt kommer vara världsledande samt att det säkrar jobben som finns i staden.

Tanken är att länken, som kommer bli Europas första multiterminala HVDC-länk (high-voltage direct-current), ska säkerställa en hållbar strömförsörjning och överföra den vindkraft som genereras på Shetlandsöarna. På sikt ska det också hjälpa Storbritannien att få ned koldioxidutsläppen.

Hitachi ABB Power Grids kommer att leverera och driftsätta ett HVDC-system med en multiterminallänk som ger flexibilitet att överföra el i flera olika riktningar.

– Denna innovativa HVDC-lösning gör det möjligt för SSEN Transmission att effektivt kunna koppla samman och transportera förnybar energi och leverera ren el till konsumenter samtidigt som elnätets tillförlitlighet stärks, säger Niklas Persson, global chef för affärsenheten Grid Integration på Hitachi ABB Power Grids i ett pressmeddelande.

Så här kommer det nya HVDC-systemet se ut. Foto: Hitachi ABB Power Grids

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer