En av risk- och hotkartorna visar hur Vansbro skulle påverkas vid värsta tänkbara översvämning. Foto: Länsstyrelsen

Här är orterna i Dalarna som löper störst risk för översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Falun, Malung och Vansbro finns med på den lista över orter med betydande översvämningsrisk. Nu är Länsstyrelsen klar med riskhanteringsplanerna för de tre tätorterna.

Det är Myndigheten för samhällskydd och beredskap som tagit fram en lista med orter med betydande översvämningsrisk.

Bland de 18 tätorter i landet som löper störst risk att drabbas av en översvämning finns Falun, Malung och Vansbro. I de två sistnämnda skulle konsekvenserna bli störst om det blir översvämningar längs Dalälven. Bland annat på grund av antalet invånare, kulturmiljö, arbetsplatser, infrastruktur och förorenad mark.

– Det kan ju vara fastigheter men också vatten- och avlopp, elnät, vägnät och broförbindelser, säger Eva-Karin Ljunglund på Länsstyrelsen.

För att öka beredskapen inför en eventuell översväming har Länsstyrelsen tagit fram en riskhanteringsplan med hot- och riskkartor.

– De är ju också för framtiden så att vi bygger med en medvetenhet och inte bygger in nya risker, säger Eva-Karin Ljunglund på Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.