Får Lugnet och Falun se mer jubel under ett eventuellt skid-VM 2027? Foto: TT

Efter skid-VM 2015 – Falun överväger ny ansökan till 2027

Uppdaterad
Publicerad

Senast det begav sig var 2015. Nu kan ett nytt skid-VM i Falun bli verklighet. Kommundirektören har fått uppdraget att initiera en ny arbetsgrupp för att förbereda beslut om en eventuell ansökan.

– Svenska skidförbundet har framfört önskemål om att tillsammans med Falu kommun kandidera för skid-VM 2027. En ny VM-ansökan ska också ses som ett sätt att tillvarata de investeringar som gjordes inför skid-VM 2015, och att vi tillvaratar erfarenheter och kompetens från detta mästerskap. Några större investeringar för genomförandet av ett nytt VM ska inte behöva göras i själva skidanläggningen, säger kommunalrådet Joakim Storck (C) enligt Falu kommuns hemsida.

Senast 2021 ska en ansökan vara inskickad

Arbetsgruppen ska bland annat föreslå en tidsplan och budget för ansökan och genomförande av ett skid-VM. Parallellt ska de föra en dialog med lämpliga samarbetspartners.

Skid-VM i Falun 2027

En ansökan ska skickas in senast 2021.

– Vi inleder nu en process för att utvärdera förutsättningarna och göra de förberedelser som krävs för att kunna ta steget och gå vidare med en ansökan, säger Joakim Storck.

Skid-VM 2025 var aktuellt

Kommundirektören fick även förra året ett liknande uppdrag gällande skid-VM 2025, men eftersom att Sverige kandiderade till att vara OS-arrangör 2026 så avbröts arbetet och ansökningstiden passerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skid-VM i Falun 2027

Mer i ämnet