Här brinner ljusen för prostatacancerns offer

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 200 män dör varje månad i prostatacancer i Sverige. För att hedra offren och för att uppmärksamma sjukdomen arrangerade prostatapatientföreningen ProLiv Dalarna en ljusmanifestation i Falun på fars dag.

– Det är ju papporna som avlider. Många har barn som sörjer och har följt sin pappa i lidandet och det blir en extra hyllning till pappor som gått bort, säger Arne Ludvigsson, ordförande ProLiv Dalarna.

Genom den här typen av manifestationer vill man få män att gå och testa sig och samla pengar till forskningen runt det som är den vanligaste cancerformen i Sverige.

Hur upptäcker man att man prostatacancer?

– Har man kommit upp lite i åren så skall man vara uppmärksam på vattenkastningen. Om man har svårt att komma igång med att kissa och om man har en tunn stråle, då har man oftast en förstoring av sin prostatakörtel. Men det behöver ju inte betyda att man har cancer utan då söker man vård så vi får kontrollera det, säger Ulrica Bergvall, klinikchef på kirurgen vid Falu lasarett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.