Se duellen i labyrintorientering mellan reporter och elev.

Här får Avestaeleverna testa labyrintorientering

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringsklubben Dalaporten har under våren åkt runt till grundskolor i Avesta för att låta eleverna prova en ny form av orientering – som utförs i en labyrint.

Labyrintorientering har bara funnits i Sverige i några år och vissa tror att tävlingsformen kommer att bli väldigt populär. Lilla Sportspegeln besökte Karlbo skola i Avesta för att kika närmare på hur labyrintorientering fungerar. Och det var minst sagt fart och fläkt under den idrottslektionen.

– Man har en karta, en kompass och en pip och ska ta kontrollerna på kartan i ordning så snabbt som möjligt, säger Wilda Vainionpää, elev på Karlbo skola.

Nödvändigt för betygen

Att kunna orientera är nödvändigt för att få ett godkänt betyg i skolan.

– Det är en viktig del av skolidrotten för att barnen får komma ut i naturen och röra sig, sen står det också i kunskapskraven att eleverna ska kunna orientera i bekanta miljöer, säger Staffan Sahlberg, idrottslärare på Karlbo skola.

– Det är kul med både och, men det är lite roligare med labyrintorientering när man får springa snabbt, säger en av eleverna

Reportern möter eleven i en labyrintduell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.