Albert kom till Sverige för fem år sen från Syrien. Han började på en praktikplats och har nu fått anställning på ett företag som HR-konsult. Foto: Charlotte Pettersson/Niklas Hermansson/SVT

Fler utrikesfödda får jobb i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Andelen arbetslösa Borlängebor med rötterna i utlandet har minskat markant den senaste tiden, jämfört med rikssnittet. En anledning är ett framgångsrikt projekt mellan olika myndigheter.

– Vi har väldigt ett bra samarbete mellan kommunen och näringslivet, säger Neda Mostofi, Arbetsförmedlingen Borlänge.

Det täta samarbetet började för två år sedan i samband med Dubbelt upp ett projekt där kommunen lovade att för varje jobb som skapades inom näringslivet, så skulle kommunen också skapa ett jobb.

Vad betyder det att utrikesfödda kommer i arbete?

Utrikesfödda är den arbetskraftreserven som vi har, vi har en åldrande befolkning och i Dalarna har vi en utmaning i att få fler i arbete som kan ersätta de som går i pension, säger Neda Mostofi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.