Länsstyrelsens Jemt Anna Eriksson förklarar varför parksliden finns i Dalarna och vad det skulle betyda om den föll in under en lag: ”Man skulle bli tvungen att bekämpa den.” Foto: Bodil Ljungberg/SVT, SLU Artportalen

Här finns parksliden i Dalarna – ”Hör inte hemma i vår natur”

Uppdaterad
Publicerad

Parksliden har kallats för en mardrömsväxt som främst trivs i västra och södra delarna av landet, men även i Dalarna har den etablerat sig. Nu uppmanar länsstyrelsen allmänheten att rapportera in bestånd till Artportalen.

– Det är jättebra att rapportera invasiva arter som man ser när man rör sig ute i länet så att vi kan agera innan det blir ett problem, säger Jemt Anna Eriksson, chef för Naturskyddsenheten på länsstyrelsen Dalarna.

På SLU:s sida Artportalen kan man se var parksliden hittills har anmälts. I Dalarna finns den främst i de södra delarna av länet.

Växten finns dock inte med på EU-listan över invasiva arter och därmed finns heller ingen lag med tvångsåtgärder eller skyldigheter för den som har mark där parkslide växer.

– Men vi  klassar den verkligen som invasiv. Nu är en nationell lista på gång och då är min gissning att parksliden kommer att vara med och med det kommer även lagstiftningen, säger Jämt Anna Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.