Foto: Christine Olsson/TT

Faderskapsutredningarna ökar – Här föddes flest barn av ogifta föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet faderskapsutredningar ökar, på grund av att allt fler par får barn ogifta. I Rättviks kommun behövde mer än åtta av tio faderskap bekräftas år 2015.

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att antalet faderskapsutredningar ökar, på grund av att allt fler par får barn utan att vara gifta. I Älvsbyns kommun i Norrbotten fastställdes faderskap genom så kallad bekräftelse för 92 procent av de nyfödda 2015. Det är störst andel i hela landet.

– I de flesta fall handlar det om en ogift mor som lever tillsammans med fadern, och det är ingen diskussion om vem som är pappan, säger Barbro Engdahl, utredare på Socialstyrelsen.

I Danderyd i Uppland och Mullsjö i Jönköpings län var andelen nyfödda där faderskapet fastställdes genom bekräftelse bland de lägsta i landet, 35 procent.

Rättvik i topp i Dalarna

I Dalarna var det i Rättvik som störst andel av faderskapen behövde bekräftas, 84 procent. Mora kommer tätt efter med 83 procent.

Borlänge är den kommun i länet som ligger lägst i statistiken. Där behövde 55 procent av faderskapen fastställas. 55 procent är också snittet för hela Sverige.

Oftast ingen tvekan

75.000 faderskapsutredningar pågick under 2015. Det innebär att 65 procent av alla nyfödda berördes.

Cirka 55.000 av de utredningar som fastställdes genom bekräftelse handlade om sambor som var övertygade om att barnet var deras eller där barnet tillkommit genom assisterad befruktning och faderskapet inte var ifrågasatt.

– Skillnaderna mellan kommunerna kan bero på att föräldrarna är gifta i högre grad på vissa ställen, säger Barbro Engdahl, utredare på Socialstyrelsen till nyhetsbyrån Siren.

Hör vad föräldrar i Mora – där 83 procent av fadersskapen behövde bekräftas – säger om siffrorna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.