Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen hade konto i Norrbärke Sparbank – nu slängs de ut

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om att NMR hade ett konto på banken framkom när organisationens hemsida hackades i slutet av augusti. Banken vill dock inte kommentera uppgifterna, med hänvisning till banksekretessen.

– Jag har svårt att kommentera enskilda kunders förhållande hos oss. Vi som bank bedömer inte våra kunders värderingar utan våra kunders handlingar, säger Mats Larson, vd på Norrbärke Sparbank.

Utslängda av Swedbank och Swish

Det är inte första gången som Nordiska motståndsrörelsen möter hinder i bankvärlden. Så sent som i förra veckan skriver sajten Aktuellt Fokus att Swish bryter avtalen med föreningar kopplade till NMR. Redan 2015 slängdes Nordiska motståndsrörelsen ut från Swedbank och i slutet av augusti i år stängde Paypal ner deras tre konton.

Hackades i augusti

Det var i slutet av augusti som Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens, NMR,  hemsida hackades.  Enligt de som låg bakom attacken på sidan så ska pengar från delar av NMR:s verksamhet hamna på banken som har kontor i Smedjebacken.

Om en organisation som Nordiska motståndsrörelsen skulle vilja öppna konto i er bank hur skulle ni agera då? 

– Vi prövar kunden i alla stycken. I det exemplet du nämner så kan man med lätthet ta reda på att de har som mål att i princip bedriva terroristverksamhet och då kan ju inte vi medverka i någon form,  säger Mats Larson vd Norrbärke Sparbank.

Kontot avslutat

Enligt källor med god insyn i Norrbärke sparbank så skall alla bankkontakter som kan spåras till NMR nu vara avslutade.

TV: ”Om kunden gör något otillbörligt eller brottsligt – då agerar vi”. Se hela inslaget med bankens vd

LÄS MER: Fyra fakta om NMR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer