Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mats Tägt

Här intar dalaungdomarna huvudstaden – spelar fiol utanför Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 40 ungdomar i folkdräkt och med fiolerna i högsta hugg dök upp mitt i centrala Stockholm för att visa upp sig och sin musik. I solskenet utanför Konserthuset och Dramaten dök det upp mer och mer folk för att lyssna.

Det var högstadieungdomar från Leksand, Mora och Orsa som slogs ihop till ett spelmanslag och spelade tillsammans med sina lärare i huvudstaden under fredagen. De spelade på trappan utanför Konserthuset och även utanför Dramaten.

Syftet med resan var att bygga broar mellan ungdomarna som annars spelar i sina respektive kommuner och den sågs också som ett tillfälle att sätta Dalarna på kartan och få visa upp ungdomarnas färdigheter i en helt ny miljö för en huvudstadspublik.

– Folk gick där och var inne i sitt, handlade och så, sen kom det fram mer och mer folk under tiden vi spelade och ungdomarna fick beröm och folk frågade var vi kom ifrån. Att ha folkdräkt gör att många blir nyfikna, berättar initiativtagaren Tommy Gjers i Leksands spelmanslag, som också är musiklärare i Leksand.

Se det stämningsfulla klippet där ungdomarna spelar klassiska Äppelbo gånglåt och Gärdebylåten utanför Dramaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.