• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ibland är alla apparater upptagna för att vi har så många svårt sjuka” säger Anna Hedman sjuksköterska på infektionsavdelning 54 vid Falu lasarett. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Här kämpar vårdpersonal i Dalarna mot coronaviruset – ”Betydligt yngre patienter som behöver covidvård”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på sjukvården i Dalarna ökar kraftigt och platser håller på att ta slut då allt fler insjuknar i covid-19. Oron är stor bland personalen vid Falu lasarett.

– Vi har haft covidpatienter hela tiden, men i ett långsammare tempo. Nu när det blev en sådan här kraftig ökning har IVA ett otroligt högt tryck och vi har också ett högt tryck här. Ibland är alla apparater upptagna för att vi har så många svårt sjuka, säger Anna Hedman, sjuksköterska vid infektionsavdelningen vid Falu lasarett.

Platserna på Falu lasarett är nästan slut

Region Dalarna har ett ansträngt läge då det är en kraftig ökning i antalet coronasjuka personer som behöver sjukvård. Platserna räcker nästan inte till och fler coronaplatser öppnas. Regionen har fått ta hjälp av andra regioner och skickat patienter till andra sjukhus för coronavård. Region Dalarna har även begärt fyra till respiratorer från Socialstyrelsen för att kunna vårda alla coronapatienter.

– Skillnaden nu jämfört med för ett år sedan är att vi ser betydligt yngre patienter som behöver covidvård, säger Anna Hedman.

På grund av det ansträngda läget kan Region Dalarna aktivera krislägesavtalet för sjuksköterskor och undersköterskor på intensivvårdsavdelningar i Mora och Falun, vilket betyder att personalen kan komma att få jobba längre arbetspass och fler timmar.

”Aldrig varit med om något liknande på 30 år”

– Läget idag är tryggare när det gäller hur man vårdar coronapatienter. Likaså är alla mina kollegor vaccinerade på IVA, så osäkerhetskänslan att själv bli smittad är lägre, säger Ralf Melander, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Falu lasarett.

Du har jobbat 30 år inom intensivvården. Har du varit med om något liknande?

– Aldrig, nej, nej. Visst kan det vara tufft. Intensivvården kan skifta på bara någon timme, men att ha så här mycket att göra under en sådan här lång tid har jag aldrig varit med om under mina 30 år på samma avdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet