Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad boende i området säger om planerna på provborrning. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Här kan det bli en gruva – fler än 200 boende överklagar: ”Man blir ju rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Koppar, zink, bly, kobolt, silver och guld – det är mineraler som ett australiensiskt bolag hoppas hitta i ett stort område mellan Falun och Borlänge. Målet är en gruva men boende i området rasar.
– Jag vill inte att det ska bli en gruvdrift här, i vår skog och mark, säger Helena Wiklund, som bor i Stråtenbo och arbetar i Smedsbo utanför Falun.

Sedan information från Bergsstaten landade i folks brevlådor på orter som Stråtenbo, Kavelmora, Aspeboda och Smedsbo har stämningen varit upprörd.
– Det blir ju inte attraktivt att bo här längre. Fastighetspriserna kommer ju att sjunka, säger Christer Isacsson som bor i Stråtenbo.

Ett australiensiskt bolag vill alltså utreda huruvida det finns stora mängder koppar, zink, bly, kobolt, silver och guld i ett område som går under namnet Näverberg – i ansökningarna uppdelat i sex mindre områden. Näverberg ligger mellan Falun och Borlänge.

Provborrningar kan bli aktuellt

Myndigheten Bergsstaten som hanterar den här typen av tillstånd har godkänt ansökningarna om undersökningstillstånd, vilket innebär att provborrningar, så kallade prospekteringar, kan stå för dörren.
– Man kan skada vattentäkter, men man kan också skada natur- och kulturvärden, säger Anders Gottberg. Han är inte själv berörd som markägare, men han är engagerad i Naturskyddsföreningen.

Onödigt att oroa sig

Enligt bergmästare Åsa Persson, högsta chefen på Bergsstaten, är det onödigt att oroa sig.
– Väldigt, väldigt få av de här undersökningstillstånden leder fram till någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer