Här lånas det flest böcker

Publicerad

Det lånas minst 68 miljoner böcker på de kommunala biblioteken varje år. Och i Leksand lånas det flest böcker i Dalarna.

– Jag passar på att låna lite böcker när jag lämnat, det är som ett kretslopp, säger Markus Kummu som är en av låntagarna på biblioteket i Leksand.

Mats Brandt som är enhetschef för biblioteket gläds åt den höga utlåningsstatistiken.

– Det är bra att ens arbete resulterar i någonting. Men det viktigaste är att folk läser.

Leksandsborna lånar mer än 10 böcker per invånare jämfört med 6,5 böcker per invånare i riket. Även barnen i Leksand lånar mycket böcker, mer än dubbelt så mycket jämfört med riksgenomsnittet. Nästan 30 böcker per barn jämfört med 15 böcker.

En av låntagarna på Leksands biblitotek är Shahed Zakaria Karzoun som har varit en flitig besökare sen hon kom till Sverige för två månader sen. Hon lånar bland annat lättlästa böcker på svenska.

– Jag har lärt mig lite svenska för att jag läser böcker på svenska.

Leksands bibliotek har alltså flest antal utlånade böcker bland biblioteken i Dalarna, efter följer Vansbro och Säter. För enhetschefen, Mats Brandt, i Leksand är nu förhoppningen att de höga utlåningssiffrorna ska fortsätta.

– Vi kommer kanske göra mer bokpresentationer och fortsätta utveckla det skyltningssystem vi har. Vi ska också  försöka hitta mysiga hörn så att folk kan sitta här och läsa och prata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.