”Det är ju jättebra med service. Men jag hoppas att gränsen öppnar snart igen”, säger Jan Storbäk från norska Floen. Foto: Patric Qvicker, Svt

Här levereras pizzor till Norge – trots stängd gräns

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangen i Gördalen har funnit ett sätt att leverera mat till Norge, trots att gränsen är stängd. Man lägger helt enkelt maten mitt på själva gränsen tillsammans med en kortterminal, där kunderna sedan kan plocka upp den och betala utan ta steget över till Sverige.

Den fortsatt stängda gränsen mot Norge leder till stora bekymmer för de svenska företag som är beroende av norska kunder.

Ett exempel är den lilla restaurangen i byn Gördalen i nordvästra Dalarna som ligger bara några kilometer från Norge och som till stor del har norska kunder. Men nu har restaurangen kommit på ett sätt att ändå leverera mat till de norska kunderna.

Coronaviruset i Dalarna

– Vi kör ut pizzorna och annat på en sten mitt i själva gränsen, lägger dem och betalningsterminalen där, och sedan får kunderna hämta maten och betala, säger Fari Ceken som tillsammans med sin familj äger restaurangen i Gördalen.

– Det är ju jättebra med service. Men jag hoppas att gränsen öppnar snart igen och vi slipper den här coronan, säger Jan Storbäk från norska Floen, som den här dagen köpte en pizza mitt på gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet