Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sven-Erik Danielsson fyller på åteln vid sitt jakttorn inne i den smittade zonen. Foto: Johan Lundahl

Här matar Sven-Erik vildsvinen med majs – vill att djuren stannar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Dalajägaren Sven-Erik Danielsson matar vildsvin med majs i den smittade zonen.

Han har som uppgift att försöka se till att vildsvinen stannar kvar i de områden där de brukar vara – det gör han genom att hålla befintliga åtlar fyllda med foder.

För att över huvud taget kunna vara på sina jaktmarker på dalasidan av det avlysta området har Sven-Erik genomfört en utbildning i biosäkerhet och fått ett intyg utfärdat av Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket.

– Jag har endast möjlighet att åka in, åtla och sen åka därifrån. Det är den dispens jag har och det är det enda jag får göra på mina jaktmarker just nu, säger Sven-Erik Danielsson.

Fyller på med majs vid kameran

Vid jakttornet som står i anslutning till en av åtlarna har Sven-Erik monterat kameror så att han kan se när han måste ut och fylla på åteln.

– Om det har varit någon aktivitet under natten så åker jag ut och fyller på med nytt majs.

Hela syftet med avlysningen av det smittade området är att hålla vildsvinen så stilla som möjligt. Att fortsätta lägga foder vid de befintliga åtlarna är ett sätt.

Risk att de blir rädda

Lars Björk, Svenska jägareförbundet förklarar att först när det stängsel som planeras runt kärnområdet är uppe kan jägarna börja skjuta av vildsvinen.

– Om vi börjar skjuta av dem nu finns det risk för att de blir rädda och lämnar området, säger Björk.

Sven-Erik Danielssons intyg på att han får röra sig i den smittade zonen. Foto: Johan Lundahl

Vad är åtel och åteljakt?

Åtel är material eller föda som iordningställts eller placerats i syfte att locka till sig vilt.

Vanlig vildsvinsåtel är spannmål, majs, ärtor, rotfrukter och ibland animalier. Enligt Jägarförbundet är den mest effektiva metoden att jaga vildsvin vaktjakt vid åtel.

källa: Naturvårdsverket och Jägareförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.