Flyktingmottagandet ökar mest i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en undersökning som DN har gjort är Dalarna det län där flyktingmottagandet ökat mest sedan i somras.

Just nu finns 4126 inskrivna asylsökande i länet, första juli var den siffran 2728, det innebär en ökning på 51 procent på några få veckor.

– Från vecka till vecka har det varit en ökning, men nu är det från dag till dag. Så det har ökat ganska kraftigt när det gäller mottagande av asylsökande här i länet, säger Rusmira Perez Dervisic sakkunnig på Länsstyrelsen.

#flykt

Mängden asylsökande har satt ett enormt tryck på migrationsverket att ordna boende till alla och myndigheten letar ständigt efter privata aktörer att hyra tillfälliga asylboenden från. Bara hittills i år har mängden tillfälliga asylboenden mer än dubblerats från 6 till 13 stycken. Och nya boenden är på väg i Vansbro och Ludvika.

– Dalarnas kommuner håller för fullt på att förbereda sig för eventuellt nya inströmningar för att ta emot om det skulle uppstå behov, säger Rusmira Perez Dervisic.

Även om Dalarna är det län där antalet asylsökande ökar snabbast så är det inte här som flest tagits emot. Förutom storstadsregionerna är antalet asylsökande större i Västernorrland, Gävleborg och Örebrolän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet