Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många var skeptiska till idéen”, säger Wilma Hjerp, en av dem bakom UF-företaget Återvinn Dosan UF Foto: Sofie Lind/SVT

Här pantas snusdosorna – Elin och Wilmas maskin på plats i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

En översvämmad papperskorg med snusdosor blev startskottet för idén bakom UF-företaget Återvinn Dosan i Rättvik. Elin Larsson Gudmundsson och Wilma Hjerp är duon bakom företaget.

– Jag såg pojkvännens dosor och tänkte ”det här borde det gå att göra något med, som att panta”, säger Elin Larsson Gudmundsson.

Elin och Wilma går sista året på gymnasiet i Rättvik och har med hjälp av ett pantföretag gjort en slags återvinningsmaskin för snusdosor. Den ska stå i en lokal butik i några månader.

I dag doneras en krona per insamlad dosa till välgörenhet och de tomma dosorna blir nya ting, till exempel till blomkrukor i plast.

Prototyp studeras av företag

Idén har bland annat lett till att duon prisats som årets UF-företagare i Rättvik. Prototypen av maskinen studeras också av andra företag för att se om den kan fungera på marknaden i framtiden.

Varför är det viktigt att separera snusdosorna från annat platsavfall?

– Alla snusdosor vi samlar in är tillverkade av samma sorts plast och då blir det en väldigt ren plast sen när man ska återvinna dosorna, förklarar Elin Larsson Gudmundsson.

Se mer i klippet hur återvinningsmaskinen funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.