En av parkerna är redan godkänd för byggnation. På andra håll har processen kommit olika långt. Foto: SVT Design

Här planeras stora vindkraftsparker i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

I Rättviks kommun finns planer på en vindkraftspark med 115 vindkraftsverk som sträcker sig in i Hälsingland. SVT har kartlagt var större vindkraftsparker är på gång i länet.

Fem mil norr om Rättvik finns planer på en vindkraftspark som skulle kunna innefatta 115 vindkraftverk med en elproduktion motsvarande årsförbrukningen hos 280 000 hushåll enligt företaget som vill bygga parken. Den sträcker sig in i Hälsingland och är den största som planeras i länet. Just nu genomförs enligt länsstyrelsen samråd med berörda parter.

Den näst största parken har redan godkänts för byggnation och ligger precis som Ripfjället i Malung-Sälens kommun. 34 vindkraftverk får parken som ska ligga på Fageråsen innehålla. Den kommer att tas i drift tidigast 2024.

Överklagat utanför Svärdsjö

I östra delen av Avesta kommun finns planer på att bygga en park med upp till 26 vindkraftverk. Just nu pågår arbete med tillståndsansökan och mijlökonsekvensbeskrivning enligt det ansvariga företaget.

I Falu kommun, drygt 10 km från Svärdsjö, har en byggnation av 20 vindkraftverk vid Ånglarna överklagats till Mark- och miljödomstolen. I närområdet ligger två ytterligare parker, en med 32 vindkraftverk och en med tio. För tio år sedan fanns ambitionen att bygga 115 vindkraftverk i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer