Här tar Svenskarnas Parti plats i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen tog det nazistiska partiet plats i kommunfullmäktige i Säter.Inträdet skedde efter att en av partimedlemmarna fått fyra personröster på SD:s valsedlar.

Det kom fler åhörare än vanligt till kommunfullmäktige i Säter på måndagskvällen när det nazistiska partiet Svenskarnas parti tog plats i kommunfullmäktige.

Det gjorde partiet genom sin medlem Johan Karlsson som tog ett av Sverigedemokraternas mandat efter att ha fått fyra personröster på Sverigedemokraternas valsedlar.

Genom att ha bestämt att ha så kallade öppna listor  gjorde Sverigedemokraterna  det möjligt för några väljare att genom personröster välja in Johan Karlsson trots att denne inte är medlem i Sverigedemokraterna.

– Bra att folk får möjlighet att rösta på en kandidat som de anser lämplig, säger Johan Karlsson som menar att han inte kan ta ansvar för att andra röstat in honom på Sverigedemokraternas mandat.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Jenny Nordahl säger att partiet ändå var medvetet om att det som nu har hänt kunde hända.

– Det är väl alla som använder öppna listor, säger hon till Gävledala.

Även Svenskarnas Partis partiledare Stefan Jacobsson var på plats i Säter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer