Museet vid Furudals bruk berättar historien om de norska polistrupperna – den glömda armén som dom har kallats. 3000 norrmän som officiellt utbildades till polistrupper, men som egentligen var förtäckta militära förband som skulle sättas in i det ockuperade hemlandet när tiden var mogen. Och det var på de norska veteranernas initiativ som museet startade.
– Det var 1994, då var de 70 år och ville inte att deras historia skulle gå obemärkt förbi, berättar Lennart Öhnell på
Veteranmuseet.
Idag är alla runt 90 år, norska motståndsmän som under kriget flydde till det neutrala Sverige. Ett 40-tal av dem reser med buss från Oslo till Furudal för att på lördagen fira Veterandagen här.
Det var 1943 som norska krigsflyktingar började utbildas vid 17 specialläger runt om i Sverige. Fem av dem låg i Dalarna – Stråtenbo, Bäckehage, utanför Falun, Älgberget i Dala-Floda samt Skålmyra och Tappudden i Furudal. Trupperna utbildades, och gjorde blland annat regelrätta manövrar med den svenska neutrala reingens goda minne.
På museet i Furudals bruk berättas historien. Och Lennart Öhnell tror att intresset kommer att fortsätta vara stort, trots att det ändå gått 70 år sedan kriget tog slut.
– Det skrivs böcker, det görs filmer och det finns en medvetenhet om ockupationen i Norge och kopplingen till det här muséet.