Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet småskaliga äppelodlingar ökar i landet. Om ungefär fyra år räknar Jan-Olov Hedström med att den nya odlingen i Hedemora kommer att vara i full produktion. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Här växer Dalarnas första kommersiella äppelodling fram utanför Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

När Jan-Olov Hedström och hans kollega ville utveckla sitt lantbruk föll valet på äpplen. Nu är de första träden satta och förhoppningen är att detta inom några år kan skapa fler arbetstillfällen.

– Vi har förberett jorden för det här i två år med olika gödsel, berättar Jan-Olov Hedström medan han går mellan raderna av nyplanterade äppelträd.

Det var när Jan-Olov och hans kollega pratade om att odla något mer än potatis som de blev tipsade om att starta äppelodling.

Antalet äppelodlingar i landet har ökat något de senaste åren och intresset för kurser i fruktodling har växt hos bland andra Länsstyrelsen Dalarna.

Tro på inhemsk odling

Odlingen utanför Hedemora är den första yrkesmässiga äppelodlingen i Dalarna.

– För vår del handlar det väl om tron på att vi kan ha trädgårdsodling i Sverige och ett intresse för närodlat, säger Jan-Olov Hedström.

Det är en del arbete kvar innan odlingen står klar, bland annat ska bevattningsslangar komma på plats och marken vid träden jämnas till.

– Vi hoppas att det kommer bli en viss tillverkning som i sin tur ger några arbetstillfällen och som lyfter gården, säger Jan-Olov Hedström och fortsätter:

– Det svåra var inte att våga satsa utan att få det att fungera nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.