Här växer jättelika dalahästar fram i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Garvarns torg i Ludvika har de senaste dagarna fått en ny sevärdhet. Det är Shai Dahan, muralmålare från Los Angeles, som pryder en vägg med enorma dalahästar.

För tio år sedan flyttade han till Sverige och föll för dalahästarna. Sedan dess har han bland mycket annat målat egna tolkningar av den kända symbolen för Sverige och Dalarna över hela världen.

– Jag har målat de i ungefär tio år nu. Jag har gjort dem i London, Polen och Miami men aldrig i Dalarna. Så det är kul att kommunen har bjudit in mig för att göra mina första här, säger Shai Dahan.

När väggmålningen i Ludvika är färdig väntar nästa projekt i New York. Ytterligare en rejäl dalahäst ska målas – någonstans runt 20 meter hög.

Starta klippet för att se väggmålningen och höra Shai Dahan berätta om ”påskäggen” (hemligheterna) som döljer sig i verket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.