En kvinna har velat byta efternamn i fyra år – nu kan hon få möjlighet att göra det. Foto: Christine Olsson/TT

Har velat byta namn i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnas ärende om namnbyte ska prövas igen enligt en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen.

För fyra år sen amälde en kvinna i södra Dalarna till Skatteverket att hon vill ändra sitt efternamn till det som hon hade innen hon gifte sig. Något som Skatteverket godkände.

Efter godkännandet upptäckte kvinnan att det nya namnet var fel och hon överklagade då beslutet till Förvaltningsrätten. Hon motiverade överklagan bland annat med att hon skrivit fel på namnändringsblanketten.

Skatteverket i sin tur bestred det överklagandet och sade att de inte annullerar namnbeslut på grund av att en person av misstag skrivit fel på namnblanketten.

Förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje vilket ledde till att kvinnan överklagade till Kammarätten och senare också till Högsta Förvaltningsdomstolen.

I början av december i år, fyra år efter att kvinnan först ville byta namn, kommer beslutet från Högsta Domstolen att kvinnan får en ny chans.

Kammarrättens och Förvaltningsrättens beslut undanröjs och målet hänvisas åter till Förvaltningsrätten i Falun.

Byta efternamn

Om du som barn har fått din ena förälders efternamn kan du byta till din andra förälders efternamn eller till ett namn som en av dina föräldrar burit som ogift. Är du under 18 år har du rätt att byta efternamn flera gånger men när du fyllt 18 år har du endast rätt att byta en gång.

Om du eller ni som är föräldrar vill ändra ert barns efternamn och barnet har fyllt 12 år ska även barnet samtycka till ändringen. Samtycke kan även i vissa fall krävas av en förälder som inte är vårdnadshavare till barnet, styvförälder eller

maka/make/partner i nuvarande eller tidigare äktenskap/partnerskap.

Reglerna gäller även vuxna personer i förhållande till sina föräldrar.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.