Här vill Trafikverket bygga bort plankorsningar

Uppdaterad
Publicerad

13 stycken järnvägsövergångar i Dalarna prioriteras extra av Trafikverket de närmaste åren. Bland annat har en korsning i Snickarbo i Avesta redan byggts bort.

Trafikverket har fått tre miljarder kronor extra i anslag mellan år 2018-2029 för att öka säkerheten längs järnvägen. Därefter har 180 plankorsningar nu listats som mest akuta för Trafikverket att se över, varav några finns i Dalarna.

Siktröjning och att sätta upp skyltar är några åtgärder som kan göras för att det ska bli säkrare kring plankorsningar. Men i vissa fall kan också en stängning vara aktuellt och ersättningsvägar kan behövas byggas.

– Trafikverket arbetar på bred front både med riktade punktåtgärder och också stråkvisa åtgärder i samband med att vi förbättrar och rustar upp våra banor, säger Henrik B Olsson, åtgärdsplanerare vid Trafikverket region Mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.