Alexandra Morozova och Fritjof Fagerlund med kransar runt halsen efter segrarna i dam- respektive herrklassen. Foto: Niko Ago, SVT

Banrekord och överlägsna segrare när Ultravasan avgjordes

Uppdaterad
Publicerad

Klockan fem i morse påbörjade 1042 löpare den inte helt enkla uppgiften att ta sig 90 kilometer, till Mora, i fädrens spår.

Två timmar senare startade Vasakvartetten där fyra löpare på lag tar sig an sträckan och Ultravasan 45, halva loppet, med start i Oxberg.

Sist ut från Sälen var startlöparna i Vasastafetten, ett lopp där tio löpare delar på sträckan i den tävling som kanske andas mest folkfest av dem allihop.

Härligt väder och förväntan i luften vid starten i Sälen. Foto: Åsa Kjellberg

Morozova helt överlägsen i damklassen

I damklassen var Alexandra Morozova helt överlägsen och i täten redan vid kontrollen i Smågan. Ryskan slog banrekordet och sprang i mål på 06:43:55.

Fritjof Fagerlund segrare i herrklassen

Segrare i herrklassen blev Fritjof Fagerlund, 44 år och universitetslektor på Uppsala universitet som springer för LK Roslagen. Någon spurtuppgörelse blev det inte. Fagerlund gled ifrån efter Evertsberg och avslutade de nio milen utan skymten av en konkurrent i hasorna. Segertid: 06:01:56.

Fritjof Fagerlund, 44 år, glad vinnare i herrklassen, tillsammans med amerikanen Patrick Reagan som knep andraplatsen och norrmannen Didrik Hermansen på tredje plats. Foto: Niko Ago

Håll utkik här på svt.se/dalarna för flera bilder från tävlingarna.

Första växlingen i Vasastafetten, vid Smågan. Foto: Sigrid Ribjer, SVT
Andra växlingen, Mångsbodarna. Foto: Sigrid Ribjer, SVT
Vinnarna i Ultravasan 45 blev Lisa Ring och David Nilsson. Foto: Niko Ago, SVT
Ultralöparna kämpar på i Gopshus. Foto: Sigrid Ribjer, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.