Om lika många som vanligt vill skriva högskoleprovet i höst innebär det att ungefär 400 personer inte kommer att få någon plats. Roger Westlund, högskoleprovsamordnare på Högskolan Dalarna berättar mer om ansökningsprocessen i klippet. Foto: Henrik Montgomery, TT / Henrik Kilefors, SVT

Hårt tryck på högskoleprovet – ”Tror inte alla kommer att få en plats”

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall skriver runt 1 000 personer högskoleprovet varje höst i Dalarna. I år, på grund av coronapandemin, får det bara plats 600. Dessutom är det till stor del lotten som avgör vem som ges chansen den 25 oktober.

Kötiden var flera timmar lång under fredagen efter att anmälningen hade öppnat. På Patrik Westlunds, högskoleprovsamordnare på Högskolan Dalarna, skärm tickar det in fler och fler som tagit sig igenom kösystemet och sedan haft tur i lottningen.

Tror du att alla som vill skriva provet i Dalarna kommer att få en plats?

– Nej, det tror jag inte. Men när det blir fullt vet jag inte. Det kan bli idag, imorgon, på söndag eller i nästa vecka. Man måste anmäla sig så fort som möjligt om man vill ha en plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet