Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur hästdriven gräsklippning går till och hör varför Falu kommun provar detta. Foto: Hannes Forssell

Hästen Sture klipper gräs i Falun – ska minska miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun testar i sommar ett nytt grepp när det gäller gräsklippning. Huvudpersonen heter Sture och är en nordsvensk brukshäst.

I Kålgården utanför Falu centrum lufsar Sture fram och tillbaka och drar en gräsklippare, eller rättare sagt fem så kallade handjagare, som sitter ihop.

Klipper discgolfbana

Ekipaget ska stå för gräsklippningen i Kålgården och i Åsbo vid discgolfbanan och Lugnets naturreservat i sommar. Syftet är att se om det går att minska miljöpåverkan genom att använda häst i stället för vanlig motordriven åkgräsklippare.

– Jag hoppas att det ska visa sig vara tillräckligt effektivt och prisvärt i förhållande till resultatet, säger Pär Karlsson, kommunbiolog och projektledare.

Finns det några nackdelar?

– Ekipaget kräver rörelseutrymme. Är det mycket träd så går det för långsamt, det gäller att hitta rätt ytor.

Skapa slåtteräng

Sture och hans kusk David ska även skapa en slåtteräng i Herrhagen.

– Vi ska se om vi kan ställa om en del av markerna i kommunen till en bättre skötsel när det gäller flora och fauna, säger Pär Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.