På Gustafskorv utanför Borlänge har man tillverkat korv och andra produkter av hästkött i hundra år. Där reagerar man liksom de flesta andra på den köttskandal som blossat upp i Europa. Samtidigt tycker Anders Bertilsson på familjeföretaget i Gustafs att debatten har snedvridits, där hästkött fått en negativ klang.
– Hästkött är både finare och mörare än nötkött, menar Anders Bertilsson på familjeföretaget.
Gustafs tar emot hälften av allt kött av häst som produceras i Sverige, via ett slakteri i Stockholm.
– Det handlar bara om svenskt kött. Hästarna har haft ett bra liv och inga hästar föds heller för att slaktas, säger Anders Bertilsson.
Hästskött är ett billigare kött än nötkött. Orsaken är att det finns fler hästar i dag än nötkreatur. Men att många avstår förstår Anders Bertilsson.
– Det är ju emotionellt för många, att äta hästkött kan för vissa ses om att äta ett husdjur.