Hat och hot mot regionpolitikern Mursal Isa (MP) efter integrationskritik

Uppdaterad
Publicerad

Hat, hot och hyllningar – det har regionpolitikern Mursal Isa (MP) fått ta emot efter att han berättade om budskap som motverkar integration och sprids på bland annat Tjärna Ängar i Borlänge.

– Flertalet har varit positiva och uppmuntrade men andra är ganska aggressiva, hatfulla, förolämpande och hotfulla. Jag är inte rädd men jag har ändå kontakt med polisen, säger han.

I SVT:s program Uppdrag granskning om Tjärna Ängar i Borlänge, som sändes i slutet av januari, berättade regionpolitikern Mursal Isa om tre budskap:

– Det är inte värt att lära sig svenska, det lönar sig inte att arbeta och vittna inte om det begås brott, säger Mursal Isa i programmet om de muntliga budskap som han menar sprids i utsatta områden.

Kritik i sociala medier och via brev

Efter att programmet sändes har Mursal Isa fått ta emot kritiska kommentarer på sociala medier och via brev.

– Allt kommer från anhängare till föreningar som verkar i utsatta områden runt om i Sverige och på Tjärna Ängar, menar Mursal Isa.

Föreningsledaren fördömer hoten

En av de stora föreningarna som är verksamma på Tjärna Ängar är den somaliska föreningen UMIS. Föreningens ordförande Abdullahi Sheikh Ali, fördömer hat och hot mot Mursal Isa.

– Alla har ett ansvar att inte bidra till ett polariserat samhälle, säger han.

I videon ovan: Hör Mursal Isa och Abdullahi Sheikh Ali om reaktionerna efter Uppdrag granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.