Hedemora – Det sista TT-loppet firas med jubileumslopp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir motorcykelnostalgi i Hedemora på lördagen, då firas 50-årsminnet av det sista TT-loppet. Det var tävlingar som samlade drygt 100 000 åskådare när det begav sig.

Under tio år mellan 1949 och 1958 kördes Hedemora TT runt Stadsberget och nuvarande motorstadion. Hela världseliten fanns på plats och publik i massor – åkrarna flera kilometer runt Hedemora var fyllda av tält.

Det här är det svenska idrottsevenemang som samlat flest åskådare – med publikskaror på cirka 100 000 varje år. Nu förbereder man för jubileumsloppet på lördagen, men då blir det ingen tävling.

Gamla förare är på plats

– Det blir ren uppvisning med de gamla maskinerna och deras speciella ljud. Det är lite andra ljudnivåer, skulle vi räkna decibel fick ingen starta, säger tävlingsledaren Ingemar Olsson.

Flera av de gamla förarna är på plats, totalt kommer ett 90-tal förare att vara med, bland dem finns 74-årige Eije Widén från Falun som körde flera TT-lopp i början av 50-talet.

Hastigheten begränsas till 80 km/h

– Banan i Hedemora är något visst att köra, det tycker inte bara jag utan alla som tävlat här, säger Eije Widén.

TT-tävlingarna som kördes på vanliga vägar var mycket farliga och skördade många dödsoffer, och eftersom lördagens uppvisning körs på originalbanan i Hedemora, så har man av säkerhetsskäl satt maxhastigheten till 80 kilometer i timmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.