Hör Lillemor Gunnarsson (C) berättar hur Hedemora kommun står i vindkraftsfrågan. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Hedemora kommun en av kommunerna som stoppat vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Hedemora kommun säger tills vidare stopp för ytterligare vindkraftsetableringar i kommunen. Först vill man ha en vindbruksplan klar.

Mellan 2014 och första halvan av 2020 stoppades 1 223 vindkraftverk i Sverige av det kommunala vetot, motsvarande 21 procent av ansökningarna.

En nationell utredning är ute på remiss. I den föreslås att det kommunala vetot blir kvar, men att kommunerna tidigare ska ha möjlighet att säga nej till etableringar.

Vindkraft i Dalarna

Inväntar vindbruksplan

I Hedemora produceras redan en del vindkraft genom sju vindkraftverk. Men ytterligare företag som vill etablera sig i kommunen får bida sin tid. Tills kommunen har en vindbruksplan på plats så kommer inga fler vindkraftsplaner att godkännas.

I klippet hör du kommualrådet Lillemor Gunnarsson (C) berätta hur kommunen ser på framtida vindkraftsetableringar i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet