I Hedemora ska skräpet från gatorna samlas i speciella montrar under en vecka för att synliggöra kommuninvånarnas nedskräpning Foto: Charlotte Pettersson/SVT Dalarna

Ökade kostnader för nedskräpning i dalakommuner – en veckas skräp visas upp i monter i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för nedskräpning har ökat de senaste tio åren i flera dalakommuner, det visar en kartläggning som SVT Dalarna gjort. I Hedemora satsar man nu på att minska skräpet – bland annat genom att visa upp det för allmänheten i montrar.

– Förhoppningen är att folk ska bli medvetna om hur mycket som kastas på backen och då tänka till. Det är inte kommunens ansvar att ta hand om ditt skräp, bara för att det inte finns en papperskorg inom synavstånd är det inte ok att kasta på backen, säger Peter Sennblad som är landskapsstrateg i Hedemora kommun.

I Hedemora pågår just nu informationskampanjen ”Skärpa inte ner din stad”. Under den här veckan ska bland annat skräpet som plockas upp av anställda i kommunen visas upp i centrum i speciella montrar.

Ökade kostnader för dalakommuner

Flera av Dalarnas kommuner uppger att de årliga kostnaderna för nedskräpning har ökat jämfört med för tio år sedan, det visar en enkät som SVT Dalarna har skickat ut till samtliga kommuner.

I till exempel Avesta har kostnaderna nästan fördubblats och uppgår till cirka 700 000 kronor per år Även antalet papperskorgar har ökat i kommunerna jämfört med för tio år sedan.

Vanligaste skräpet – fimpar och plats

Det vanligaste skräpet i städer är fimpar, snus, papper och plast.

– Vårt utearbetslag lägger ungefär 50 timmar i veckan på att ta hand om nedskräpningen, säger Peter Sennblad i Hedemora.

Så många kommunala papperskorgar finns det:

Avesta: 350-370

Borlänge: 776

Falun: Ej svar

Gagnef: Ej svar

Hedemora: Ca 100 papperskorgar och hundlatriner

Leksand: Cirka 100

Ludvika: 86

Malung-Sälen: 66

Mora: 150

Orsa: 40 papperskorgar och 42 hundlatriner

Rättvik: Ej svar

Smedjebacken: Ej svar

Säter: 150

Vansbro: 67

Älvdalen: 21, dock har flera tillfälliga satts ut pga pandemin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.