Helena Jansson årets orienterare

Uppdaterad
Publicerad

ORIENTERING För fjärde året i rad har Helena Jansson, som inför 2011 byter IF Hagen mot Leksands OK, utsetts till Årets orienterare i svensk orientering.

Marcus Millegård, Sävedalens AIK, är Årets komet medan Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, är Årets junior. Det skriver Svenska orienteringsförbundet i ett pressmeddelande.

Bertil Norman, Ulla Lindkvist och Annichen Kringstad lyckades med tre raka. Helena Jansson blir nu först i orienteringshistorien med att ha vunnit utmärkelsen Årets orienterare fyra år i rad och hon passerar därmed de legendariska orienterarna i listan.

? Otroligt häftigt att jag fick utmärkelsen även i år. Jag vill absolut inte säga att det är dålig konkurrens, det finns fantastiskt duktiga orienterare på både herr- och damsidan i Sverige, men jag har väl nått en ålder där jag ska prestera och då ska jag vara svår att ta, säger 25-åriga Helena Jansson till förbundstidningen Skogssport.

Landets orienteringsjournalister, som röstar fram Årets orienterare, var helt eniga om vem som skulle få utmärkelsen 2010. Totalt röstade 50 mediarepresentanter och av dessa var det 42 röstsedlar som hade Helena Jansson som etta.

I år blev Jansson inte sämre än fyra i någon tävling och de mest utmärkande resultaten var ett VM-silver (sprint), ett VM-brons (stafett), två EM-guld (sprint och stafett), ett EM-brons (långdistans), två SM-silver (medeldistans och sprint) och en andraplats i den totala världscupen.

Även om Ulla Lindkvist, som blev Årets orienterare 1963, 1966 och 1969-1971, inte har mer än tre raka är hon den enda som har lyckats få utmärkelsen fem gånger.

? Jag har inte planerat att 2011 ska bli en sämre säsong, säger Jansson.

En jury har utsett 25-årige Marcus Millegård, Sävedalens AIK, till Årets komet och 18-åriga Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, till Årets junior. Millegård stod för en fantastisk prestation i VM-debuten i Trondheim där han slutade femma i långdistansen. Några månader tidigare sprang han sitt första EM och blev fyra i stafetten och elva i långdistansen. Alexandersson tog JVM-guld i medeldistans, tre SM-guld och var dessutom helt överlägsen i D18-klassen i Silva Junior Cup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.