”Jag känner mig lite förändrad faktiskt” – Hör Helene Håll Sjögren berätta mer om hur sjukdomen har påverkat henne. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Helene har varit sjuk i flera månader – ”Känns overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

För tre månader sedan insjuknade Helene Håll Sjögren, 47 år, i lungsäcksinflammation – som misstänks ha orsakats av coronavirus. Hon lever fortfarande med följderna av sjukdomen.
– Det känns väldigt overkligt att det blev så här, säger hon.

I slutet av april blev Helene Håll Sjögren, 47 år, som bor i Falun, sjuk och var helt sängliggande i två veckor.

– Jag sov i princip konstant. Det var jobbigt att bara ta sig till toaletten eller till köket, säger hon.

Efter ett besök på vårdcentralen visade det sig att hon hade dålig syresättning i lungorna och hon fick transporteras med ambulans till sjukhusets akutmottagning. Där konstaterade läkare att hon drabbats av lungsäcksinflammation orsakat av virus.

Trots att det snart har gått tre månader sedan hon insjuknade – har hon ännu inte blivit återställd.

– Jag är väldigt trött och behöver sova mycket. Jag har en ständig smärta i bröstet som jag kopplar till inflammationen. Jag måste prioritera vad jag gör, om jag ska göra hushållssysslor eller åka och handla är det i princip det som räcker för den dagen.

Tar tid att läka

Helene är inte testad för covid-19 men coronaviruset tros ligga bakom inflammationen i lungorna. Enligt läkare smittar hon inte, utan symtomen hon upplever i dag är rester av sjukdomen som ska läka – och det kan ta tid.

– Jag var inne och jobbade lite grann för jag ville komma igång, men det blev för ansträngade. Det gick inte helt enkelt, säger hon.

Som egenföretagare driver hon en frisörsalong i Falun sedan 27 år tillbaka. Att söka information om lättnader och åtgärder riktade till enskilda företagare i coronakrisen – samtidigt som hon var sjuk – fanns inte på kartan.

– Det som är jobbigt när man blir så här sjuk och är ensam, är att orka leta upp informationen. Tiden går och först när man blir lite starkare kan man börja titta på sådant.

I dag vet hon fortfarande inte när hon kan börja arbeta igen.

– Rädslan finns att jag inte ska orka driva firman.

Hör Helene Håll Sjögren berätta mer i videoklippet

- Jag vill självklart tillbaka, jag tycker jättemycket om mitt jobb, säger Helene Håll Sjögren som i dagsläget inte vet när hon kommer kunna börja jobba på frisörsalongen igen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet