Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helmi, 84, och dottern Katharina berättar om den svåra avvägningen mellan livskvalitet och säkerhet i isolering. Foto: Henrik Hansson

Helmi, 84, bröt isoleringen – ”Vi måste fortsätta leva”

Uppdaterad
Publicerad

Helmi Jannesson från Borlänge är en av alla äldre som funderar kring hur de ska leva sitt liv under pandemin. Hon är 84 år och har en almanacka som vanligtvis är full med aktiviteter. Efter flera månader i isolering har hon återupptagit en del aktiviteter igen trots smittorisk, eftersom situationen blev ohållbar.

Helmi är qigong-ledare, aktiv i PRO och hon brukar gå till gymmet och träna. Men hon är 84 och tillhör den riskgrupp som enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska begränsa sina sociala kontakter, ska hålla avstånd till andra och helst inte vistas i butiker eller i lokaler med många andra människor. 

Rekommendationerna har förändrat Helmis liv totalt och hon känner att hon inte haft någon möjlighet att styra själv.

– Jag fick inte bestämma och det känns förnedrande, säger hon.

Under flera månader har Helmis döttrar turats om att handla åt henne. Men nu har Helmis liv i isolering blivit ohållbart och hon har börjat att delvis gå tillbaka till sitt vanliga liv.

Se klippet med Helmi och dottern Katharina där de berättar om den svåra avvägningen mellan livskvalitet och säkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet