Foto: Isabell Höjman / TT

”Hemarbete det bästa som hänt på länge” – stort engagemang i chatt om distansarbete

Uppdaterad
Publicerad

Minskad stress, mer tid för familj och träning, bättre för ekonomi och miljö och för effektiviteten på jobbet. Det är några av de mängder av åsikter om hemmajobb som kommit in till SVT:s chatt om hemarbete. Även om flera längtar tillbaka till arbetsplatsen vill de allra flesta i olika grad kunna fortsätta arbeta hemifrån.

SVT Dalarna berättade på tisdagen om Leksands kommun, där det startats ett projekt för att se över förutsättningar för att låta medarbetare jobba hemma i ökad utsträckning.

I samband med detta öppnades en chatt, där frågan Hur mycket vill du jobba hemifrån efter pandemin? ställdes.

Flesta positiva

Mängder av åsikter har kommit in och de allra flesta tycker att arbete hemifrån är något de vill ha kvar i olika utsträckning. Här är några av de i skrivande stund runt 170 inlägg som gjorts:

”Hemarbete för mig är det bästa som hänt på länge. Mer tid till att leva, mindre resande, mindre stress och dessutom har jag fått siffror på att jag får ca 20% mer gjort hemifrån.” skriver signaturen Basse.

”Öppet landskap på kontoret är helt värdelöst. Buller, prat osv. Jobba hemifrån 3-4 dagar i veckan vore toppen.” Kålle

”En kombination skulle jag önska. Gärna med ett upplägg där jag själv kan bestämma dagar för arbete på plats respektive hemma.” Ulrika

”Vi får höra om och om igen att samhället måste göras om för att minska klimatpåverkan.

Är det verkligen ingen som har reflekterat över hur mycket arbetspendlingen påverkar miljön?” Kalle

”Längtar tillbaka!”

Det finns också flera som ser fram emot en återgång till det som var normalt innan pandemin.

”Längtar tillbaka! Hemma får man ingenting gjort” skriver signaturen Lovisa.

”Vill helst träffa kollegorna så mycket som möjligt, tycker det sociala kittet är viktigt, och många arbetsuppgifter sker tillsammans.” A

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.