• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Mikael Östling (M) och Hans Unander (S) kommenterar den hemliga Sifo-undersökningen. Foto: SVT

Hemlig Sifo-undersökning bekräftar vindkraftsmotståndet i Malung

Uppdaterad
Publicerad

En hemlig Sifo-undersökning bekräftar i stort sett resultatet av folkomröstningen gällande vindkraftsutbyggnanden på Ripfjället utanför Malung. Enligt vad SVT erfar, så visar också den att det finns ett stort motstånd till vindkraften bland invånarna i Malung-Sälens kommun. Men intresseorganisationen Svensk Vindenergi som beställt opinionsundersökningen, vägrar att offentliggöra den.

– Den visade inget tydligt resultat åt varken det ena eller den andra hållet. Därför har vi valt att inte publicera den, säger Tomas Hallberg vid Svensk Vindenergi.

Sifo-undersökningen gjordes någon vecka innan folkomröstningen i Malung-Sälens kommun. Mellan 1000 och 1500 personer svarade på den och några av svarsalternativen var exakt samma som på röstsedlarna vid folkomröstningen. ”Är du positiv eller motstätter du dig uppförande av vindkrafspark Ripfjället?”, var en av frågorna i undersökningen. Och enligt uppgift till SVT gav Sifo-undersökningen alltså ungefär samma resultat som folkomröstningen där 52,1 procent röstade nej och 44,6 procent röstade ja.

Lägger locket på

Valdeltagandet vid folkomröstningen var 61 procent och politiker på ja-sidan har i flera fall redan bestämt sig för att gå emot valresultatet eftersom nästan 40 procent inte röstade i valet. Men Sifo-undersökningen som når även dem som inte röstat, skulle kunna vara ett stöd som visar att en majoritet av hela befolkningen faktiskt motsätter sig planerna. Men Svensk Vindenergi som är vindkraftsindustrins intresseorganisation lägger locket på och vill alltså inte offentliggöra några detaljer från resultatet av undersökningen.

Så tycker politikerna

– Om man gör en sådan här opinionsundersökning borde man offentliggöra den innan folkomröstningen. Man kan ju inte kräva att den ska offentliggöras nu, men det vore intressant att få se den, säger oppositionsrådet Mikael Östling (M).

– Om du kan få fram den så vill jag gärna se den, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindparken på Ripfjället

Mer i ämnet