Hemtjänstanställda skrev negativt om brukare i en grupp de skapat på chatforumet messenger – nu varslas de från sina tjänster. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT, Erika Oldberg/TT

Hemtjänstanställda delade kränkande bilder på vårdtagare

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer inom hemtjänsten i Mora kommun varslas om uppsägning efter att ha delat kränkande material om vårdtagare.

Personerna ska ha delat bilder och kommentarer på vårdtagarna i en diskussionsgrupp via messenger, en webbaserad meddelandetjänst.

Materialet som delats ska ha kunnats betraktas som kränkande för vårdtagarna. De fyra hemtjänstanställda har nu stängts av och varslats om uppsägning.

– Vi på kommunen har agerat så snart vi har kunnat för att kränkningarna inte skulle fortsätta. De anställda som utfört kränkningarna får självklart inte fortsätta arbeta, säger socialchef Anna-Lena Hållmats-Bergvik i ett pressmeddelande.

Förundersökning pågår

Kommunen har polisanmält händelserna och en förundersökning pågår.

– Vi beklagar verkligen det inträffade. Normalt fungerar hemtjänsten i Mora mycket bra och alla vårdtagare och deras anhöriga kan känna sig trygga, säger socialchef Anna-Lena Hållmats-Bergvik.

Enligt kommunen ska det röra sig om en enskild händelse och det finns alltså inga tecken på att liknande kränkningar ska ha förekommit på annat håll. Det ska inte heller finnas några tecken på att bilderna spridits utanför diskussionsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.