Arkivbild, personen och trygghetslarmet på bilden har ingen koppling till händelsen i Malung-Sälen. Foto: SVT

Hemtjänsten dröjde efter larm – låg ute i snön utan ytterkläder

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan jul larmade en person i Malung-Sälens kommun hemtjänsten 04.07 på morgonen. När personalen kom fram mer än en timme senare låg personen ute i snön, utan ytterkläder. Fördröjningen anmäls nu till IVO enligt lex Sarah.

Enligt kommunens utredning larmades de hemtjänstanställda ut direkt, men när ingen hade kommit efter tre kvart tryckte den nödställda på larmknappen igen. Då kontaktades hemtjänstpatrullen som svarade att ”de var på väg”.

Patrullen hade på vägen till den larmande personen stannat hos två andra personer längs vägen för att göra tillsynsbesök. Det här har lett till en internutredning, samtal med medarbetarna och nya rutiner inom Malung-Sälens hemtjänst. Dessutom har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Låg ute i kylan

När hemtjänsten väl kom fram stämplade patrullen in 05.21, alltså en timme och en kvart efter det första larmet. Det framgår inte ifall den larmande ådrog sig några skador eller sjukdomar av väntetiden ute i snön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.