I maj och juni fullkomligt exploderar växtligheten och det ligger förväntan i luften, vi har ju allt framför oss – solen, värmen och de ljusa sommarnätterna. Midsommar är för många sommarens höjdpunkt, men sen vänder det – dagarna blir kortare, kvällarna mörkare.
Midsommarafton på fredagar – en ny tradition
Midsommarfirandet har gamla anor, enligt Nordiska Museet finns det belägg ända från 1200-talet att vi har firat midsommar i Norden. Midsommarafton firades tidigare alltid den 23 juni, oavsett veckodag. Men 1953 bestämdes att midsommarafton skulle vara en fredag för att bättre passa in i arbetsveckan, så nu infaller midsommarafton mellan den 20 och 26 juni.
Tysk majstång till Sverige
Midsommarstång eller majstång är en sed som kom till Sverige från Tyskland i slutet av medeltiden. Att maja betyder att smycka med grönt.
Färskpotatis och matjesill, en bit lax och jordgubbar till efterrätt, kanske en liten snaps till sillen, så ser den svenska midsommarmenyn ut på många håll.
Dans och lekar kring midsommarstången är vanliga inslag i vårt midsommarfirande. Det var också ett sätt för ungdomar att lära känna varandra.
Magisk naturkraft ger dig styrka
På väg hem från midsommarfirandet ska flickorna plocka sju eller nio olika sorters blommor som ska läggas under huvudkudden. Enligt gammal folktro ska man då drömma om sin tillkommande. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Genom att samla den kraftfulla magin i en blomsterkrans hade man medel för det kommande året. Att spara kransen och lägga den i julbadet var ett sätt att bli frisk och stark under återstoden av vintern, skriver Nordiska museet på sin hemsida.
För många är midsommar också något alldeles extra ur en annan synpunkt – då börjar SEMESTERN.