Polisen fick spärra av en gård efter att ägaren hittat benrester. Det skulle senare visa sig vara från en ko. Foto: Johan Nilsson/TT / Jonas Ekströmer/TT

Hittade benrester på gård i Dalarna – misstänkte mjältbrand

Uppdaterad
Publicerad

När en gårdsägare hittade benrester i en gjuten grav kallades en polispatrull till platsen. Senare skulle det dock visa sig att det var en död ko – och att djuret kunde ha smittats av mjältbrand.

Fyndet gjordes den 13 augusti och man kunde först inte utesluta att det var en människas rester, så därför spärrades området av när polisen kom till platsen.

Senare stod det dock klart att det var benrester från en ko – och som enligt tillbudsrapporter kunde varit smittad av mjältbrand.

Beordrades att ta antibiotika

Poliserna och gårdsägaren beordrades genast att ta antibiotika, men efter några dagars löpande kontakt med sjukvården gav resultatet att det inte handlade om mjältbrand.

Fakta: Det här är mjältbrand

Mjältbrand, som också kallas antrax, är en mycket allvarlig infektionssjukdom. Den förekommer framförallt hos djur, men även människor kan smittas. Det är mycket ovanligt att människor får mjältbrand.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.