Kvinnan sökte vård efter att hon fått smärtor i nacke och ansikte. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hjärntumörer missades på röntgen – läkare tittade på gamla bilder

Publicerad

En kvinna i Dalarna som behandlades för bröstcancer sökte vård för smärta i nacken och ansiktet. När hon röntgades missade läkaren flera tumörer i hjärnan – eftersom gamla bilder av patienten undersöktes.

Det var under våren 2021 som kvinnan, som redan behandlades för bröstcancer, sökte vård efter att hon fått smärtor i nacke och ansikte. En röntgen gjordes av hjärnan, men när bilderna skulle granskas undersökte läkaren fel bilder. Samtidigt som de nya bilderna öppnas nämligen även tidigare röntgenbilder på samma patient och läkaren har då tittat på gamla bilder och gjort bedömningen att man ej ser några metastaser.

Upptäckte flera tumörer

När patienten sökte vård igen, flera veckor senare, med kraftig huvudvärk, illamående och kräkningar, och gör en ny röntgen av hjärnan upptäcker man flera tumörer, så kallade metastaser i hjärnan. Tillståndet bedömdes som allvarligt och det fanns risk för patientens liv.

Händelsen har nu lex Maria-anmälts till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Behandling sattes in snabbt efter att misstaget upptäckts och enligt anmälan ska kvinnan sedan ha kunnat fortsätta sin cancerbehandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.