Hjärtstartare – en bristvara hos företagen

Uppdaterad
Publicerad

Endast nio procent av företagen i Gävleborgs län har en hjärtstartare på arbetsplatsen.

I Dalarna är dock andelen hjärtstartare bland företagen betydligt större – 25 procent.

Det visar siffror som presenteras av Hjärt-Lungfonden.

– Betydligt fler dör av hjärtstopp än i bränder. Ändå är brandsläckare obligatoriskt på arbetsplatsen, medan hjärtstartare inte är det. Om fler företag hade hjärtstartare skulle fler liv kunna räddas, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I hela landet är även okunskapen om var närmaste hjärtstartare finns mycket stor. Två av tre företagare – 63 procent – har ingen kunskap om det.

I Gävleborg däremot är den kunskapen betydligt större – där är det bara drygt en fjärdedel – 27 procent – som inte vet var närmaste hjärtstartare finns.

I Dalarna – där antalet hjärtstartare hos företagen är fler – är dock kunskapen om VAR närmaste hjärtstartare finns betydligt sämre. Hela 67 procent av företagarna vet inte var närmaste hjärtstartare finns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.