Pojken tacklades in i sargen med hjälmen först. Foto: SVT Arkiv

15-årig hockeyspelare bröt halskota – röntgades aldrig

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke bröt en halskota under en hockeymatch, men Mora lasarett missade frakturen eftersom de aldrig gjorde någon röntgenundersökning på pojken. Nu har händelsen anmälts enligt lex Maria.

Skadan uppkom när 15-åringen tacklades in i sargen med huvudet före i samband med en hockeycup i Mora under våren 2018. Pojken fördes till Mora lasarett med ambulans, men eftersom han inte uppvisade några tecken på skador så röntgades han aldrig.

Sökte vård tre veckor senare

Frakturen upptäcktes först på pojkens hemort när han tre veckor senare sökte vård för nedsatt funktion i höger axel. Han har sedan dess haft regelbunden kontakt med en ryggspecialist.

Enligt pressmeddelandet från Landstinget Dalarna avstod pojken från att röntgas i Mora, men i efterhand har det påpekats att röntgenundersökningar bör genomföras vid högenergivåld mot nacken.

– Vårdgivaren ser allvarligt på det inträffade, varför en lex Maria anmälan görs, säger landstingets chefläkare Eva Ohlsson i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.