På Mora lasarett dröjde det tre dagar innan kärlröntgen utfördes. Foto: SVT

Hockeyspelare förlorade benet – nu kritiseras Mora lasarett

Publicerad

En hockeyspelare med bakgrund i Leksands och Moras juniorlag tvingades att amputera underbenet efter ett benbrott som inte behandlades korrekt. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritik mot Mora lasarett.

Olyckan inträffade i Budapest 2015 då hockeyspelaren var på resa med sitt dåvarande lag och skulle hoppa ner från en en meter hög mur. Den unge mannen landade illa och bröt benet.

Bedömdes inte vara akut

Efter en vanlig röntgen på ett sjukhus i Ungern flögs patienten via Oslo till Mora där misstanke uppstod att blodkärl i benet kunde vara skadade men tillståndet bedömdes inte vara akut.

Först efter tre dagar, då patientens tillstånd försämrats och han led av hög feber, gjordes en kärlröntgen som visade att blodtillförseln ner i foten var strypt. Efter två akuta operationer i Falun och bedömning av kärlkirurg i Uppsala togs beslutet att amputera underbenet.

Anser sig inte gjort något fel

Mora lasaretts interna händelseanalys slår enligt Ivo fast att patienten tagits omhand med ”hög medicinsk kompetens”. Men Ivo delar inte den bedömningen utan beskriver det som ”anmärkningsvärt” att det dröjde tre dagar innan rätt diagnos kunde ställas, trots patientens allvarliga symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.