Varslen är resultatet av en omfattande översyn av högskolans verksamhet. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Högskolan Dalarna varslar – 20 tjänster berörs

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan Dalarna varslar om uppsägning. Det meddelade lärosätet på måndagen. 20 tjänster berörs.

Högskolan Dalarnas kostnader har ökat, främst på grund av inflationen och ökade drifts- och lokalkostnader.

42 miljoner saknas för att få ekonomin i balans.

Under hösten har man därför sett över kostnader och intäkter. Nu har man valt att lägga ett varsel som omfattar 20 tjänster.

– Vi har tittat på många andra saker, stort som smått. Vi ser över avtal, lokaler, prenumerationer och vi har insett att vi inte kommer ner i kostnad, så då såg vi att vi behöver se över personalen, säger Katarina Johansson, högskoledirektör och fortsätter:

– När man varslar är det ett första steg, då tar man höjd. I den här processen ser vi nu om vi kan rädda tjänster, om vi inte behöver återbesätta vakanta tjänster, om vi kan göra omplaceringar och så vidare.

Nu väntar en omplaceringsutredning för de som berörs.

”En konsekvens av att man inte tagit tag i problemen”

Michail Tonkonogi är vice ordförande för fackförbundet Saco-S, som företräder nästan 500 medlemmar på högskolan. Han beskriver läget på högskolan som stormigt.

– Det gungar och vi är mitt i stora förändringar, både positiva och negativa, men det här varslet är naturligtvis tråkigt och beklagligt. Det är en konsekvens av att man inte tagit tag i problemen för längesen, säger han och fortsätter:

– Man säger att det inte ska märkas för studenterna, men det gör det säkert redan nu. Varsel gör ju att personalen inte mår bra, till exempel, så det märks ju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver kanske varsla personal” – Direktören Katarina Johansson berättade i slutet av november hur personal och studenter kan påverkas av att högskolan går med underskott. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.