Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högskoleprovet slog upp dörrarna till förstagångs-skrivare. Nytt för i år är korridorsvakter, hör Lena Dahlstrand berätta mer om vad de gör. Foto: Karl Barrsjö

Högskoleprovet skulle ställas in – genomfördes ändå

Publicerad

Årets högskoleprov genomfördes med två förändringar. För det första var det färre personer som fick skriva och för det andra var det endast de som skrev för första gången fick genomföra provet. Trots det var det mindre antal skrivande som dök upp på lördagen för att göra provet.

– Först var det tänkt att det skulle ställas in, sen bestämdes att bara förstagångs-skrivare fick göra provet, berättade provhandläggare Roger Westlund, som suttit vakt i provsammanhang i 15 år.

Genomfördes med restriktioner

27 000 anmälde sig för att svara på de 160 frågorna som årets högskoleprov bestod av. I Dalarna var det 568 personer som skrev provet. För att se till att coronarestriktionerna upprätthölls patrullerades korridoren av särskilda vakter.

– Min huvuduppgift är se till att folk håller avstånd. Jag tyckte det kändes som en bra samhällsinsats ungefär som att hjälpa till på ett val, sa Lena Dahlstrand, korridorvakt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer