Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Lind, projektledare vid Försvarets materielverk (FMV), tror att Trängslet får ännu mer utländskt militärt besök när Sverige går med i Nato. Foto: Anders Hansson/SVT

Tungt holländskt artilleri ska avlossas på skjutfältet i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Under de två närmaste veckorna övar 130 holländska soldater på Älvdalens skjutfält i Trängslet. För flera av soldaterna är det här extra viktig övning. De har aldrig skjutit med skarpa artillerigranater tidigare, säger major Frank Reekers, logistikofficer.

Tidigare i veckan landade truppen på Dala Airport i Borlänge. Deras artilleribärande fordon transporteras med tåg från Nederländerna till Orsa. Från Orsa körs de sedan för egen maskin till skjutfältet där övningarna ska ske.

Holländarna hyr både skjutfältet och inkvartering i Trängslet under tiden som övningen pågår.   

– Vi har varit här flera gånger tidigare. Det känns bra att vara tillbaka, säger major Frank Reekers.  

Inte en del av Aurora

Truppen är ett Nato-förband, men ingår inte i den stora Nato-gemensamma övningen Aurora 23 som pågår just nu utan är här för att övningsskjuta haubitsar med skarpa artillerigranater på långt avstånd. Det är något som inte går att göra under säkra former nere på kontinenten. Skjutövningen pågår till den 2 maj.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.